Huawei a lansat al cincilea model de tabletă în România, pe care l-am primit și noi la test. MatePad Pro este prima tabletă profesională, celelalte tablete lansate până acum au fost în categoria entry-level și mid-range. Carcasa este în totalitatea ei din aluminiu, cântărind doar 460 g. Modelul primit la test este MRX-W19 (Wi-Fi only), fiind înzestrat cu 6 GB de RAM și 128 GB stocare, cu posibilitatea de extindere a capacității cu formatul proprietar de carduri de la Huawei până la 256 Gb.

Hardware

Tableta vine cu cel mai nou și performant procesor de la Huawei, în acest caz Kirin 990. Varianta primită la test nu include decât conectivitate WI-FI.

Important de subliniat este bateria, ghiciți de cât 😊? – 7250 mAh. Deci dacă plecați în SUA, cel mai probabil tableta o să vă permită să vedeți non-stop filme (oricum nu aveți să faceți altceva până acolo 😊). Se adaugă încărcarea rapidă prin cablu, încărcare Wireless și încărcare reversibilă wireless (la capacitatea bateriei, poate fi chiar power bank pentru mai multe dispozitive).

Huawei MatePad Pro vine cu un panou IPS cu rezoluție 2K QHD (2560 × 1600) la o densitate de pixeli de 280 ppi. Capabil să afișeze complet gamutul de culoare DCI-P3 la luminozitate de 540 niți și raport de contrast 1500:1, ecranul QHD oferă o experiență de divertisment superioară. Tehnologia HUAWEI ClariVu Display Enhancement îmbunătățește hardware-ul puternic și optimizează semnificativ reproducerea culorilor și claritatea imaginii și garantează că fiecare cadru este clar și bogat în detalii.

Camerele nu se compară cu cele de pe telefoanele de top, dar utilitatea lor este minimă pe tablete. E mai mult decât ciudat să-ți faci selfie cu o tabletă de aproape 11 inch, dar dacă vă place acest lucru (care repet e ciudat 😊, dar gusturile nu se discută) aveți o cameră decentă de selfie de 8 MP. Camera principală este de 13 MP, care poate filma până la 4K la 30 fps. Difuzoarele Harman Kardon, și da zic difuzoare pentru că sunt în număr de patru care pot crea o experiență stereo excelentă.

Tableta a obținut în AnTuTu un scor de 432.311 de puncte, un scor excelent care surclasează telefoanele de top de anul trecut, precum Samsung Galaxy S10+.

Accesorii

În cazul nostru, tableta a venit și cu husa cu tastatură cu o modalitate interesantă de fixare magnetică, care o ajută să se conecteze la tabletă. De asemenea, am avut stylusul M-Pencil, care se încarcă pe partea superioară a tabletei.

Tableta poate fi un laptop replacement, având un mod desktop care creează o interfață adaptată pentru mouse și tastatură.

Software

Datorită embargoului tehnologic, care a fost prelungit recent din nefericire, impus Huawei, telefonul vine cu Android 10, din care lipsesc aplicațiile Google. De asemenea, mai lipsesc Facebook, Instagram și WhatsApp. Pentru un utilizator entry level, acest lucru poate fi o piedică în adopția acestei tablete. Sunt mai multe soluții pentru a le instala: AppGallery, folosirea APK-urilor sau a unei mașini virtuale.

Folosirea APK-urilor (care nu provin de pe site-ul producătorului aplicației) poate să fie un lucru destul de periculos din cauza problemelor de securitate pe care unele le pot avea. Dacă APK-urile sunt disponibile pe anumite Marketplace-uri de aplicații, ele cu siguranță că au fost testate.

Îmbucurător, este că tot mai multe aplicații autohtone sunt disponibile pe AppGallery-ul. Găsiți aplicațiile de top de e-commerce, banking și știri. Potrivit oficialilor companiei, peste 40% dintre cele mai descărcate aplicatii de pe Google Play de utilizatori autohtoni sunt deja disponibile în AppGallery. În plus, în AppGallery acum există o funcție numită Wish List, care permite producătorului să cunoască dorințele utilizatorilor în materie de aplicații.

Tableta mai suportă funcțiile Multi-Window și Multi-screen Collaboration. Multi-Window care permite utilizatorului să mai aibă încă o fereastră de tip floating, care permite vizualizarea a încă unei aplicații care poate fi setată să fie afișată permanent peste alte aplicații. Spre exemplu puteți folosi această funcție pentru a afișa indicatori bursieri sau un dashboard cu indicatorii economici a unei firme.

Huawei Share permite colaborarea pe mai multe ecrane între HUAWEI MatePad Pro și un smartphone Huawei sau un smartphone Honor, fiind suportată doar pe anumite telefoane HUAWEI care rulează EMUI 10.0 sau o versiune ulterioară și telefoane Honor care rulează Magic UI 3.0 sau o versiune ulterioară. HUAWEI Mate 30 (actualizat la versiunea 10.0.0.191 sau o versiune ulterioară) este primul smartphone care suportă această funcție.

Concluzii

Tableta este un concurent cu modelele de top de la ceilalți producători, având un preț competitiv. La data redactării acestui test (iunie 2020, pe site-ul emag.ro), era disponibilă la 2499 lei. Accesoriile sunt la 550 lei (tastatură), respectiv 350 lei (stylusul). Cu toate că nu există serviciile Google, surprinzător dar aveți acces gratuit la Microsoft Office (chiar din AppGallery). De ce oare? Doar e tot o companie din SUA (prietenii știu de ce 😊). Deci prin facilități și preț, tableta chiar credem că este un best buy (mai ales dacă aveți Microsoft 365 și Outlook). Chiar dacă nu aveți acces la suita Google, prin aplicația de mail puteți folosi aplicația preinstalată Email sau chiar Outlook.

Specificații

  • Display: 10.8 inch, IPS LCD, 16:10, 2560 x 1600 pixeli
  • Procesor: octa-core Kirin 990
  • Configurații: 6 GB RAM + 128 GB stocare / 8 GB RAM + 256 GB stocare
  • Cameră selfie: 8 mpx
  • Cameră spate: 13 mpx, bliț LED
  • Baterie: 7250 mAh, încărcare la 40W prin fir, încărcare wireless 15W, încărcare wireless inversă 7.5W
  • Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth 5.1, LTE (opțional), USB-C
  • Altele: 4 difuzoare, suport stylus
  • Dimensiuni: 159 x 245 x 7.2 mm / greutate – 460 grame