Recent a fost lansat noul Mate 40 Pro, telefonul flagship de la Huawei. Este primul telefon pe 5nm de la Huawei, având un procesor Kirin 9000 cu componenta 5G inclusă în procesor. Procesorul este un vârf al tehnologiei având 15 miliarde de tranzistori pe o suprafață sensibil mai mică datorită tehnologiei de 5nm. Frecvența celui mai bun nucleu ajunge la 3,13 GHz.

Prima impresie
Telefonul primit la test este în culoarea Mystic Silver, gama de telefoane incluzând şi culoarea Black. Se remarca ecranul curbat la 88° edge-to-edge, având o rată de refresh de 90 Hz.
Faţă de Mate 30 Pro, butoanele de volum fizice s-au întors, dar au rămas şi cele virtuale. Astfel, puteţi alege ce varianta utilizaţi.
Pe spate, spre deosebire de alte telefoane, camerele şi blitzul sunt aranjate într-un cerc. Mi se pare o soluţie de design interesantă, în comparaţie cu faimosul pătrat de dispunere a camerelor de pe majoritatea telefoanelor. În mijlocul cercului tronează inscripţia Leica, aceasta fiind aproape la fel de mare ca logoul Huawei.

Foto-Video
Şi inscripţia Leica nu este atât de vizibilă, de vreme ce contribuţia lentilelor la calitatea fotografiilor este semnificativă. Considerăm că este unul dintre cele mai bune telefoane la capitolul foto-video. Potrivit DXOMARK

camerele principale şi cele de selfie ocupa primul loc în clasamentul lor.Camerele de pe spate sunt în număr de trei (camera principală Ultra Vision de 50 MP, camera Ultra Wide de 20 MP şi camera telefoto de 12 MP capabilă de zoom optic 5x, hibrid 10x, zoom digital până la 50x şi stabilizarea optică), existând şi un senzor laser. Senzorul ajuta la o focalizare precisă şi rapidă.
Rezultatele sunt deosebite, spre exemplu o poză high-res poate ajunge la aproximativ 90 MB. Puteţi accesa în continuare toate pozele în high-res la adresa: https://1drv.ms/u/s!Anf5Bht6P1QQkJwuZIlotBrCXs8rKw?e=rbaWwt
Puteţi remarca şi câteva poze macro, poze nocturne foarte bune şi o poză cu luna la zoom 50x (rezultatul fiind excepţional).
Telefonul poate înregistra până la 4K/60fps, iar slow-motion la 720p cu 3840 de fps.

O facilitate nouă disponibilă pe telefon este tracking shot. Bazată pe AI, aceasta facilitează urmărirea subiectului filmării, fără a schimba poziţia telefonului.
În continuare, puteţi vedea un video care demonstrează această facilitate:

Performante
Din păcate, nu am reuşit să rulăm aplicaţiile de benchmark (cel mai probabil din cauza unei versiuni noi de EMUI, în acest caz EMUI 11). Am preluat testul din AnTuTu 8, realizat de portalul GSMArena. Telefonul este cel mai performant dispozitiv cu Android, suclasand nume mari, precum ROG Phone 3.

Concluzii
Mate 40 Pro este un telefon performant, cu un ecran OLED excelent. Punctul lui forţe sunt camerele, atât pe zona foto, cât şi pe zona video.

Evaluare (punctaj maxim 10p)
Design 10
Performantă 10
Preț 9
Stocare 10
Memorie 10
Ecran 10
Scor General 9.83